Utställare i Fokus, del 1 - Yamaha

I den första delen av bloggserien "Utställare i Fokus", en serie där varje utställare får chansen att berätta vad de kommer presentera och göra under expo-dagarna, gästas vi denna gång av Yamaha.


Yamaha

Monitor Expo är perfekt för dig som vill titta närmare på produkterna: Rivage PM10, Version 4 av CL- och QL Series samt TF Series. Vi börjar med att gå igenom det digitala mixersystemet Rivage PM10.

Rivage PM10 är ett nytt kraftfullt digitalt mixersystem. Systemet är modulärt och består av kontrollytan CS-R10, DSP-enheten DSP-R10, I/O-racken RPio622 och RPio222, samt ett stort urval av interfacekort. Enheterna ansluts i en redundant ring via Yamahas egenutvecklade protokoll TwinLANe. TwinLANe hanterar upp till 400 kanaler vid 96kHz/32-bit över multi-mode fiber med extremt låg latens. Initialt kan två DSP-enheter och 8 I/O-enheter anslutas i en TwinLANe-ring. I en kommande uppdatering kommer detta antal att öka väsentligt. Rivage PM10 kan också integreras i ett Dante-nätverk. HY144-D är ett nytt high capacity interfacekort som hanterar 144 Dantekanaler in och ut.

Rivage PM10 har helt nyutvecklade Hybrid-mikrofonförstärkare. Den analoga delen är en helt ny design, med fokus på att kunna återge ingångskällan så naturtroget som möjligt. Den digitala delen innefattar modellering av Rupert Neve Designs (RND) SILK. Precis som på originalen kan man välja mellan RED och BLUE SILK, med variabel TEXTURE. Denna unika funktion är resultatet av ett samarbete mellan Rupert Neve Designs och Yamaha.

För mer information om Yamaha Rivage PM10 klicka på bilden.

För mer information om Yamaha Rivage PM10 klicka på bilden.

Rivage PM10 har ett Plug-In Rack med 45 olika typer av effekter. Bland de mest spännande är Yamahas samarbete med Rupert Neve Designs, TC Electronic och Eventide. RND-effekterna innefattar Rupert EQ 773, Rupert Comp 754, Rupert EQ 810, Rupert Comp 830, samt Portico 5033 och Portico 5043. Samarbetet med TC Electronic har resulterat i två reverb: VSS4HD samt NON LIN2. I en kommande uppdatering kommer också harmonizern H3000-LIVE, vilken härstammar från samarbete med Eventide.  

Hela 384 plugins kan användas samtidigt, beroende på hur DSP-krävande de är. Som exempel kan 192 RND Portico eller 192 Dynamic EQ användas på samma gång. Upp till åtta plugins kan användas på in- och utgångskanaler, samt givetvis som fx send och return.

2-spårs in- och avspelning kan göras via strömning till ett USB-minne. Flerspårsinspelning med Virtual Soundcheck är möjligt via Dante, HY144-D hanterar 144 kanaler I/O.

Flera kommande uppdateringar är redan aviserade. Engine Cascade kommer att ge tillgång till det dubbla antalet ingångskanaler – 288. DSP Redundancy blir möjlig genom funktionen Engine Mirroring. Alla enheter i systemet har dubbla PSU med automatisk redundans som standard. 

Detta är bara några exempel av de funktioner och möjligheter som innefattas i Rivage PM10, mer information finns på www.yamahaproaudio.com.


Version 4 av CL- och QL Series lanserades under våren 2016 och har rönt mycket uppskattning. Här är några exempel på nya funktioner i Version 4:

  • Tre nya typer av kanal-EQ, baserade på PM10. Precise, Aggressive, Smooth.
  • Den nya flerbandskompressorn MBC4 finns nu i Premium Rack.
  • Shure ULX-D trådlösa system kan nu kontrolleras och bevakas direkt från mixern.
  • Dubbla cue-bussar.
  •  DCA Rollout Scrolling gör det enkelt att snabbt se vilka kanaler som innefattas i DCA-grupper.
  • Stöd för I/O-enheten Tio1608-D.
  • Monitor Mix iPhone-app, upp till 10 iPhones kan användas samtidigt.
  • Ny version av appen StageMix.

Utöver detta kommer också TF Series digitala mixerbord samt de nya Dante-switcharna SWP1 Series att finnas med på Monitor Expo.

Vi tackar för Yamaha och ser fram emot att bekanta oss närmare med dessa produkter under expo-dagarna. Glöm inte att återbesöka denna blogg för fler delar ur "Utställare i Fokus". 

Hälsningar, 
Monitor Expo-teamet

Björn Hansen