Utställare i Fokus, del 11 - Point Source Scandinavia

I vår elfte del av ”Utställare i Fokus” bekantar vi oss närmare med Point Source Scandinavia och deras produkter. Under Monitor Expo-dagarna väljer man främst att ta med sig produkter från Linea Research och Danley Sound Labs. Vi lämnar över ordet!


Point Source Scandinavia

I montern hos Point Source Scandinavia kommer vi huvudsakligen visa produkter från två fabrikat: Linea Research och Danley Sound Labs.

Brittiska Linea Research utvecklar och tillverkar högklassiga DSP-slutsteg med 4 eller 8 kanaler i storlekar från 400 till 5000 W per kanal.

Företaget har OEM-tillverkat slutstegsmoduler och DSP åt några av de mest kända högtalarfabrikaten i världen i över tio år och nu även rackmodeller under eget namn. Teamet bakom produkterna består av diverse branschveteraner med förflutet hos bland annat BSS Audio (detta är samma personer som designade Omnidriven). Med M-serien visar de att de tillhör toppklass inom DSP och slutsteg för de med hårda krav på kvalitet och tillförlitlighet. Allt tillverkas i England och varenda del har ett eget serienummer för hundraprocentig spårbarhet.

Flaggskeppet 44M20 levererar totalt 20 000 W fördelat på fyra kanaler och alla modeller kommer med full DSP och utöver analoga ingångar även AES3 in som standard. Dante finns som tillval. De två mindre modellerna levererar 1500 respektive 2500 W per kanal och kan optimeras att lämna max effekt vid 2 eller 4 ohm.

8-kanalsmodellerna lämnar mellan 400 och 1250 W per kanal oavsett impedans. Samma DSP som de större 4-kanalsmodellerna och även här AES3 som standard och Dante som tillval. Här finns även möjligheten till drift av 70 eller 100 volts linjesystem.

Amerikanska Danley Sound Labs tillverkar högtalare designade av Tom Danley, en legendar inom pro audio.

Bland de patent Danley har och använder i sina produkter hittar vi bland annat Synergy Horn, Tapped Horn, Paraline Lense och Shaded Amplitude Lense. Danleys filosofi är att bygga högtalare som är så nära en riktig punktkälla som möjligt. Istället för att som många andra tillverkare förlita sig på kontrollerad interferens eliminerar man i princip all interferens, vilket ger oöverträffad tydlighet och transientrespons.

Med Danleys mjukvara Direct kan man även göra detaljerade prediktioner inte bara på fullrangehögtalare, utan även på subwoofers, något som de allra flesta prediktionsprogram inte klarar av. Naturligtvis finns både CLF och EASE-filer att tillgå.

Danleys paradgren på hemmaplan är installationer på gigantiska sportarenor. Man gjorde exempelvis Kinnik Stadium med en publikkapacitet på 70 000 med endast 13 högtalare inkluderat subwoofers. Av de fem sportarenor i USA med kapacitet för över 100 000 personer sitter det nu Danley installerat på tre.

Modeller finns i en mängd olika storlekar och spridningar, du hittar i princip alltid en modell som passar till ditt bruk eller en specifik installation, från en liten sånganläggning till ett jazzcafé till en gigantisk arena.

Till Monitor Expo kommer vi ha med oss bland annat SH Mini, SM60F, SM80, SH50 och SBH10, likväl som olika sub-basar som TH Mini, TH118 och eventuellt TH412.

Välkomna till vår monter på Monitor Expo!


Vi tackar Point Source Scandinavia och ser fram emot att bekanta oss närmare med dessa produkter under expo-dagarna. Glöm inte att återbesöka denna blogg för fler delar ur "Utställare i Fokus". 

Hälsningar, 
Monitor Expo-teamet

Björn Hansen